“ЕНЕКОД“ подкрепи COMMANDO CHALLANGE - 2018

15 отбора от спецчасти участваха в тактическото обучените край Габрово

Над 200 души от България и чужбина участваха в тазгодишното състезание Commando Challenge - 2018, което се проведе в памет на загиналите преди 15 години петима български военни в база „Индия“ в Кербала, Ирак с генералната подкрепа търговеца на електроенергия „Енекод“.

Отборите се събраха на тактическия полигон на Международния център за специална подготовка по охрана и сигурност „Алфа Метал“ на летището край габровското с. Мичковци.

Участие в първия ден взеха 15 отбора от различни специализирани части на Българската армия, Министерство на вътрешните работи и на Бюрото за защита на свидетели към Прокуратурата на Република България. Отборът на домакините от „Алфа Метал“ се представи достойно, а от чуждестранните групи силно представяне имаха украинските военнослужещи.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов присъства на състезанието и награди ветераните старшина Иван Михайлов, старши сержант Стефан Драганов и ефрейтор Тодор Станков с награден знак "За доблестна служба". Те бяха отличени за приноса им към отбраната на страната, за достойно изпълнение на задачите по време на мисията в Ирак. Именно в база „Индия“ през 2003 г. загинаха българските военни капитан Георги Качорин, командир на рота лейтенант Николай Саръев, старши сержант Иван Инджов, младши сержант Антон Петров и редник Свилен Киров.

"Убеден съм, че Българската армия ще продължава да съществува, защото има такива войници - хора като вас, които са готови да изпълнят своя дълг към нацията", заяви Каракачанов преди началото на състезанието.

Участниците демонстрираха сила, издръжливост и екипност при преминаване на полоса, стрелба по мишени и евакуиране на ранен човек.

На втория ден от състезанието се включиха цивилни граждани и спортисти.