Нели Беширова и ЕНЕКОД спасяват баскетболния Левски

Енекод" АД става основен и единствен спонсор на клуба


Баскетболният клуб Левски 2014 г. вече има спонсор и ще продължи участието си в първенството. Дружеството - търговец на електроенергия „Енекод“ АД ще подкрепя отбора дългосрочно, обяви днес Георги Николов по време на официалната прескоференция, на която бе оповествено партньорството между двете страни. Николов е член на УС на енергийната компания и не скри вълнението си от това, че дружеството ще спонсорира столичния баскетболен тим.
Дискутирах с останалите членове на Борда и с изпълнителния директор г-жа Нели Беширова, да направим среща с г-н Папазов и да предложим помощ за оздравяването на БК Левски 2014. Проведохме тази среща и се радвам, че г-н Папазов се съгласи на тази идея и именно заради това сме тук, каза Николов.
"Това е клуб с големи традиции, не е тайна за никой. Има доста сериозна детско-юношеска школа и може би най-голямата и най-всеотдайна публика, която помогна за финансовото оцеляване през сезон 2014/2015. Много клубове изчезнаха през годините, въпреки големите си традиции в спорта. Не искаме това да се случи и с Левски и заради това предложихме нашата помощ", бе коментарът му по адрес на Левски 2014.

"Г-н Папазов винаги се старае да популяризира баскетбола на национално ниво, да създава по-конкурентоспособна лига и да се стреми към силен национален отбор", каза той по адрес на Папазов.


"По един или друг начин принципите и ценностите на компанията съвпадат с тези на управлението на баскетболен клуб Левски. Става дума за открито отношение към партньорите, лоялността и коректността", добави още Николов.
„Енекод“ ще бъде официален спонсор на баскетболния клуб като дружеството е обезпечило финансово издръжката на отбора за сезон 2016-2017, стана ясно по време на пресконференцията.


„Преминахме дълъг период на лишение. Две години и половина са страшно много време. Надявам се мъките да са приключили, заяви и Константин Папазов. „Всъщност, ние започнахме сезона с помощта на корпорация „Развитие” и Александър Александров, на когото съм безкрайно благодарен. Те обезпечиха календара и пътуванията и на двата отбора (мъже и юноши) за цялата година. Това ни даде спокойствие да продължим в първенството и да не се откажем. Сега вече имаме и подкрепата на „Енекод”, каза още Тити Папазов. Той бе категоричен, че енергийната компания сега ще помогне не само на БК Левски 2014, но и спасява баскетбола на София, защото ако този отбор изчезне столицата остава без тим в елитното ни първенство.


„Молил съм се ден и нощ нещо да се случи. Имахме възможността да наследим добри млади играчи, на които да разчитаме в последните две години. Евгени Хаджирусев, Пейчинов и всички останали получиха шанс да играят и бяха с нас в най-трудния период. Благодаря на треньорите Мануел Марков и Димитър Ангелов. На този етап съм категоричен, че дори и с появата на новия спонсор младите състезатели остават. Няма да бъдат привличани нови, а те да седнат на скамейката. Няма да е честно спрямо тях. Имахме разговор с новите спонсори, които ме попитаха дали искам да променя облика на отбора, за да преследваме по-високи цели в краткосрочен план. Убедих ги, че ще разчитаме на настоящите момчета. Естествено, може да се появят един или двама българи, но ще работим постепенно. Този път не искам фойерверки, искам да сме спокойни и умерени. Преди бяхме в един розов свят, но всичко свърши”, допълни президентът на Левски.
„Бях откровен с хората от компанията. Всички пари, които давате, на мига ги губите, защото в българския спорт за съжаление няма възвращаемост. Приходите от билети, маркетинг и продажба на артикули, както и от телевизионни права, са изключително малки. Ако в други страни, тези приходи са основни за издръжката на един клуб, в България не е така. Искам да се постави една по-широка основа за финансирането на Левски. Да има стратегически план за бъдещето. Заедно с „Енекод” да има още няколко спонсора, естествено с добра комуникация между тях. И когато един от тях излезе от управлението или от финансирането да няма катаклизми. Как стана срещата между нас? Те ме намериха, а не аз тях", обясни Папазов. Той добави, че е изключително благодарен на Нели Беширова, че спаси БК Левски 2014 и феновете левскари в София.