МЕЖДУНАРОДНО СЪСТЕЗАНИЕ В ПАМЕТ НА ЗАГИНАЛИТЕ КОМАНДОСИ И ВОЕННОСЛУЖЕЩИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КРАЙ ГАБРОВО

 

Международно състезание COMMANDO CHALLENGE 2019 в памет на загиналите по време на изпълнение на служебните си задължения командоси и военнослужещи ще се проведе на 27 и 28 септември 2019 г на тактическия полигон на Международни центрове за специална подготовка по охрана и сигурност (МЦСПОС) „Алфа-Метал“ в село Мичковци, община Габрово. Инициативата е на СК „Алфа-Метал“, бивши и настоящи служители на СОБТ и 68-а Бригада - "Специални сили". Организатори на събитието са СК „Алфа-Метал“ и Община Габрово с изключителната подкрепа на “ЕНЕКОД” и г-жа Нели Беширова.

Предстоящото състезание е продължение на COMMANDO CHALLENGE 2015 и 2018. Тогава участие взеха 16 отбора, съставени от действащи военни, бивши служители и цивилни граждани. Събитието получи голям медиен интерес и бе отразено от водещи национални медии. Към момента за състезанието са записани 15 отбора на действащи военни и работещи в сферата на сигурността и 6 отбора от цивилни, 3 от които са от Гърция. Предстои потвърждение от отбор от Румъния, а още повече са заявилите желание, които все още не са се записали.

Състезанието ще бъде открито от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. COMMANDO CHALLENGE 2019 се състои от няколко основни компонента: преминаване на тактическа полоса с препятствия (по определения ред и начин на преминаване на препятствията); стрелба с дългоцевно оръжие на разстояние от 85, 65, 50, 20 метра (САР АК 47 и карабина М 4); стрелба с пистолет Глок 17, оказване на първа долекарска помощ, след което следва евакуация на „ранен"; преминаване по оказан маршрут и пренасяне на „ранен“ (манекен).

И тази година за участие в COMMANDO CHALLENGE 2019 са поканени Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана.