Ремонтираха дома за ветераните на културата и изкуствата

За първи път тази зима обитателите на дома ще имат парно и топла вода

Домът за ветерани на културата и изкуствата в София е създаден преди повече от половин век по идея оперната певица Нели Карова. Предложението й било издръжката на възрастни, известни, заслужили ветерани на изкуството, които с творчеството си са допринесли за развитието и разпространението на българската култура у нас и по света, да бъде поета от държавата.

Първоначално домът се помещавал в сграда с достатъчно удобства за своите обитатели, но след временното му преместване в квартал “Захарна фабрика”, ситуацията се оказала постоянна, а условията за живот се влошавали. Сградата е гредоред, с общ санитарен възел, с остаряла канализация и падаща мазилка, а днес обитателите му празнуваха Деня на будителите в обновена обстановка и заедно със своя благодетел - Нели Беширова. По нейна инициатива преди месец започна подобряване на условията в дома - изградени са санитарни възли и бани по стаите, изградена е над 300 метра водопроводна и канализационна система, ремонтирана е абонатната станция, благодарение на която обитателите ще могат да се радват на топла вода и парно, стаите са шпакловани и боядисани и ще бъде пуснат безплатен интернет за всички. Капацитетът на дома е 20 души, към момента тук са настанени 13 творци в пенсионна възраст.

“Такава помощ получаваме за първи път и искрено благодарим за добрината ви!” - с тези думи директорът на дома Галина Алтимирска посрещна Нели Беширова. Тя на свой ред пожела на всички “да бъдат здрави и да запазят светлината си”.

Средствата за ремонта и поддръжката на дома са от фирма „Енекод“ - единственият лицензиран търговец на електроенергия, собственост на Нели Беширова.

Дружеството е активен координатор на стандартна балансираща група, който доставя електроенергия до крайни клиенти на територията на Република България и съседни държави на Балканите, извършва сделки на едро с електроенергия на всички организирани борсови и извънборсови пазари в Югоизточна и Централна Европа. „Енекод“ АД доставя електроенергия до над 600 отделни юридически лица, представляващи над 4 000 точки на потребление. 
Дружеството акцентира върху изграждането на дългосрочни отношения с клиентите си, като предлага и услуги по администриране на процесите по регистрация на свободния пазар, съдействие при процедурите по присъединяване на нови обекти или смяна на партида, инженерингови и софтуерни решения за оптимизация на електропотреблението.

Сред предимствата на дружеството са различни гъвкави опции и периоди на доставка на електроенергия до крайните клиенти, включително цена за доставка при една и при две тарифи (дневна и нощна), сезонна цена, съобразена с пика на потребление на отделните клиенти, както и цени, индексирани към енергийната борса. Дружеството предлага атрактивни условия за изкупуване на електроенергия и балансиране на ВЕИ производителите, с опция за реализирана на енергийните борси в България, Румъния и Унгария - най-ликвидните и прозрачни пазари в Югоизточна и Централна Европа.

ФОТОГРАФ: ЮЛИАН САВЧЕВ